52 kõige põnevamat elevantide fakti, et tõsta teadlikkust 2021. aastal

Articles Liés

Kas teadsid, et neil majesteetlikel loomadel ei ole looduses tõelisi kiskjaid? Kahjuks näitavad elevantide faktid, et inimesed on ainus tõeline oht neile loomadele.

Loodusesse jäänud elevantide arv väheneb. Me peame salaküttimisele lõplikult lõpu tegema!

Jätka kerimist, et teada saada rohkem huvitavaid fakte nende majesteetlike loomade kohta!

Millised on Top 10 fakti elevantide kohta

Kui need kiired faktid äratasid sinu huvi, siis loe edasi, et teada saada rohkem põnevaid fakte ja statistikat Maa suurima maismaaimetaja kohta!

Huvitavad faktid elevantide kohta

Oleme kindlad, et kõik elevantide fännid teavad kõige levinumad faktid nende imetajate kohta. Kuid siin on mõned kõige huvitavamad, mida sa kindlasti ei teadnud.

1. On olemas kolm erinevat elevandiliiki – Aafrika savanni elevant, Aafrika metsa elevant ja Aasia elevant.

(National Geographic Kids)

Faktid elevantide kohta näitavad, et nad on tuntud oma kihvtide, suurte kõrvade ja tüvede poolest. Veelgi enam, Aafrika ja Aasia elevantide eristamiseks on tegelikult üks kaval trikk – nende kuulsad kõrvad!

Aafrika elevandil on suured kõrvad, mis on kujundatud sarnaselt Aafrika mandrile. Seevastu Aasia elevandi kõrvad on palju väiksemad ja India kujuga, nagu selgub tuntud elevandi kõrvade faktidest.

2. Täiskasvanud elevant peab iga päev sööma kuni 330 naela toitu.

(Discover Wildlife)

Mida söövad elevandid? Elevandid on taimtoidulised; see tähendab, et nende toit koosneb peamiselt taimedest. Nad söövad sageli rohtu, lehti, lilli ja isegi puude ja põõsaste puitunud osi, sealhulgas puuvilju, kui need on kättesaadavad. Samuti kaevavad nad pärast vihma juurikaid.

Ja kui palju sööb elevant päevas? Tervelt 330 naela toitu! Aasia elevant sööb üle 100 taimeliigi. Ja nii Aafrika kui ka Aasia elevandid söövad selliseid põllukultuure nagu hirss.

3. Elevantide lõbusatest faktidest selgub, et keskmine täiskasvanud elevant teeb umbes ühe tonni kaka nädalas.

(National Geographic Kids)

Kuna elevandid veedavad kuskil 12-18 tundi päevas söömisega, peab seal olema kohutavalt palju kakaid.

Elevandi kaka faktid näitavad aga, et see on äärmiselt kasulik, sest see väetab mulda ja levitab puuseemneid. Samuti kaevavad elevandid veekogusid ja teevad jalgteed, muutes nii enda ümber olevat maastikku.

4. Elevandi jalgade faktide kohaselt on elevandi jalg umbes pool tema õlgade laiusest.

(A-Z Loomad)

Nii määravad teadlased elevandi suuruse kindlaks pelgalt tema jalajälje suuruse mõõtmise teel.

Veelgi enam, elevandi jalgadel on viis varvast. Siiski ei ole kõigil nende varvastel varbaküüned. Varbad on moodustatud nii, et kui elevant kõnnib, kõnnib ta tegelikult varvastel.

5. Umbes 50% Aasia emastel elevantidel on lühikesed kihvad (kihvad), vastavalt elevantide kihvadega seotud faktidele.

(EleAid)

Teine peamine erinevus Aasia ja Aafrika elevantide vahel on nende kihvad. Kõigil Aafrika elevantidel on kihvad, nii isastel kui ka emastel. Seevastu ainult mõnedel Aasia elevantidel on need olemas ja emastel on “kihvad”.

Põhimõtteliselt on elevantide kihvad piklikud hambad, mis ei lakka kunagi kasvamast. Elevandid kasutavad oma kihvu peamiselt enesekaitseks, kaevamiseks ning raskete esemete tõstmiseks ja liigutamiseks.

6. Lisaks kihvadele on elevantidel ka 4 molaari (hammast).

(Rahvusvaheline Elevandi Sihtasutus)

Nagu naljakates faktides elevantide kohta öeldakse, on mõlemas lõualuus üks molaar.

Aafrika elevant läbib oma elu jooksul tavaliselt kuus komplekti molareid. Iga hammaslõualuu võib kasvada 10-12 tolli ja kaaluda üle 8 naela.

Viimane molarite komplekt moodustub, kui elevant on neljakümnendates eluaastates, ja see kestab neil elu lõpuni.

7. Elevandi nägemisulatus on ainult 25 jalga.

(EleAid)

Huvitavate elevandi faktide kohaselt on loomal suhteliselt halb nägemine ja tema silmad on uskumatult väikesed. Selle põhjuseks on nende pea ja kaela asend ja suurus.

Lisaks sellele on elevantidel ka piiratud perifeerne nägemine. Nende nägemine paraneb veidi metsavarjus.

8. Elevantide tüved võivad tõsta kuni 770 naela.

(RealClearScience)

Elevandi kere on tegelikult tema ülemise huule ja nina kokkusulatamine. Nad kasutavad seda puudutuseks, haistmiseks, hingamiseks, haaramiseks ja helide tekitamiseks.

Elevandi tüve faktid näitavad, et tüvel ei ole luid. Tegelikult koosneb see enam kui 40 000 lihasest, mis on jagatud 150 000 üksikseks üksuseks. Võrdluseks, kogu inimkehas on ainult 639 lihast.

Peale kõigi nende funktsioonide täidab elevandi tüvi ka nina. Elevandil tuleb vaid hoida oma tüve vee kohal ja ta saab läbida mis tahes veekogu, mida ta tahab.

9. Elevantide mälu faktid näitavad, et elevandid suudavad ära tunda kuni 30 kaaslast kas lõhna või nägemise järgi.

(TED-Ed)

Nende mälu on hämmastav. Nad mäletavad iga oma karja liiget, kuid nende mälu ei piirdu ainult oma karja või liigiga.

On olemas tsirkuse elevante, kes on koos esinenud ja kes on üksteist pärast aastakümnete pikkust lahusolekut ära tundnud.

Peale selle suudavad elevandid ära tunda ka inimesed, kellega nad on seotud, kuigi nad võivad olla aastaid lahus olnud, nagu mõned elevantide faktid väidavad.

10. Elevandid on erakordselt intelligentsed loomad.

(Mental Floss)

Nende üldine käitumine on selle tõestuseks. Näiteks suudab Aafrika elevant eristada inimeste vanust, sugu ja rahvust üksnes nende häälekõla põhjal.

Peale selle suudavad elevandid lisaks keelte tuvastamisele mõista ka inimese kehakeelt. Nad suudavad ka matkida inimeste hääli, näidata empaatiat ja leinata oma surnuid.

Lisaks kõigele sellele näitavad elevantide intelligentsuse faktid ka seda, et nad oskavad kasutada erinevaid vahendeid, et jõuda puuviljadele või kasutada pulgad iseenda kraapimiseks (nagu karikatuurides).

11. Elevandi saba võib olla kuni 4,2 jalga pikk.

(EleAid)

Elevantidel on suur kontroll oma saba liikumise üle. Nad kasutavad neid tavaliselt kärbsepeksuks erinevate putukate vastu. Lisaks sellele, et elevandi saba on üsna pikk, on selle tipus ka äärmiselt jämedad karvad, mis näevad välja nagu traadid.

Fakte elevantide ja nende perekonna kohta

Kui elevandid poleks veel piisavalt magusad, siis need faktid sulatavad su südame ja panevad sind neid veelgi rohkem armastama.

12. Elevantide perekond koosneb tavaliselt 6-12 liikmest, kuid see võib loendada kuni 20 liiget.

(Elephants Forever)

Väga oluline elevantide fakt – karjad on matriarhaalsed ja need koosnevad tavaliselt 3 või 4 emasnelefandist (matriarhi tütred) ja nende vasikatest.

Emasloomad aitavad üksteist sünnitamise ajal ja hoiavad ka üksteise vasikatel silma peal. Kui matriarh sureb, asendab teda üks tema tütardest (tavaliselt vanim).

13. Elevantide romantilised suhted kestavad igavesti.

(TravelStart)

Üks magusamaid fakte elevantide armastuse kohta on see, et nad on uskumatult romantilised olendid.

Elevandid on väga sotsiaalsed ja suhtlevad üsna kiiresti. Nad puudutavad teineteist, kallistavad ja põimivad oma kintsud kokku, täpselt nagu inimesed hoiavad üksteisel käest kinni, mis on nendevahelise armastuse ülimaks märgiks. Tavaliselt kestavad nende suhted terve elu.

14. Elevandi tiinus kestab 22 kuud.

(AAAS, ElephantFacts)

Elevandid on igas mõttes tohutud. Lisaks sellele, et nad on suurimad maismaaloomad, on neil ka kõige pikem tiinusperiood kõigi imetajate seas.

Nagu elevantide tiinuse faktid ütlevad, võib tiinusperiood kesta 620-680 päeva, mis teeb kokku peaaegu kaks aastat. Tavaliselt jääb kahe tiinuse vahele 4 kuni 6 aastat.

15. Ligikaudu 99% elevantidest sünnib öösel.

(ThoughtCo.)

Elevandibabusid nimetatakse vasikateks ja nad jäävad tavaliselt esimesed paar kuud pärast sündi oma emade lähedusse.

Beebi elevandid imevad oma tüve nagu inimlapsed imevad pöidlaid, nagu selgitavad beebi elevantide faktid. Kui nad jõuavad 6-8 kuu vanuseks, õpivad vasikad kasutama oma kintsu söömiseks ja joomiseks.

16. Beebi elevandid kaaluvad sünnihetkel 250 naela.

(ThoughtCo.)

Nad on ka umbes 1,5 meetri pikkused ja neil on lokkis mustad või punased juuksed otsaesisel. Elevandivasikad joovad emalt piima kuni kümme aastat pärast sündi ja joovad iga päev kuni kolm gallonit piima, nagu väidavad elevantide sünni faktid.

Emane elevant püsib kogu oma elu jooksul koos oma karjaga, samas kui isased elevandid alustavad üksildast elu 12-14 aasta vanuselt.

17. Beebi elevandid hakkavad kõndima juba mõni minut pärast sündi.

(Elephants for Africa)

Põhjuseks on see, et nad peavad seisma, et nad saaksid oma emapiima juua, muidu nad hukkuvad. Samuti jälgivad nad oma emasid ja jälgivad nende käitumist, et kohaneda uue keskkonnaga.

Aafrika elevant faktid

Aasia elevant on suurim kõigist elevandiliikidest. Kas teadsid, et ta võib kaaluda kuni 8 tonni?

Tahad teada, mis on Aafrika elevantide puhul ainulaadne? Siin on rohkem huvitavat infot selle alamliigi kohta.

18. Suurim kunagi registreeritud elevant oli Aafrika isane, mis kaalus 24 000 naela.

(Ülemaailmne elevantide varjupaik)

Ta oli ka 13 jalga pikk, õlgadest. Võrdluseks, keskmine auto kaalub umbes 4000 naela ja keskmine ühekorruseline kodu on umbes 8ft pikk. Aafrika elevandid elavad enamikul Aafrika mandril, Sahara kõrbest lõuna pool.

19. Aafrika elevandi aju kaalub 5,4 kg (9,9 naela).

(United for Wildlife)

Üks põnevamaid elevantide fakte on nende aju suurus. Me oleme juba märkinud, et selle loomaliigi puhul ei ole miski väike. Seega ei ole üllatav, et Maa suurimal maismaaloomal on ka suurim aju kõigist maismaaloomadest.

20. Looduses on alles umbes 415 000 Aafrika elevanti.

(WWF)

Andmed elevandipopulatsioonide kohta riikide kaupa näitavad, et Aafrika elevandid rändavad läbi 37 Aafrika riigi.

Nende looduslikuks elupaigaks on üleujutatud rohumaad ja savannid, troopilised ja subtroopilised niisked laialehised metsad, akaatsia savannid ja miombometsad.

Aafrika elevantide populatsioon on suhteliselt väike, kuid nende ametlik staatus on ohustatud ja mitte ohustatud.

21. On kaks Aafrika elevandiliiki – Aafrika metsa elevant ja Aafrika savanni (põõsas) elevant.

(National Geographic)

Mõnda aega arvasid teadlased, et need kaks liiki on vaid Aafrika elevandi alamliigid.

DNA-analüüsid on aga näidanud, et tegelikult on need kaks eri liiki.

Veelgi enam, need kaks liiki on arenenud ühisest esivanemast, nagu näitavad Aafrika põõsasnorsu faktid. See toimus kuskil 2,5 kuni 5 miljonit aastat tagasi.

22. Aafrika savannide elevandid on suuremad liigid – nad kasvavad kuni 13 jalga ja kaaluvad kuni 7 tonni.

(WWF)

Savannide elevandid on tuntud oma tohutute kõrvade poolest. Need aitavad elevantidel liigset soojust välja kiirata. Teine eripära on nende esijalad, mis on suhteliselt pikemad kui tagajalad.

Aafrika elevandipopulatsiooni andmete kohaselt elab see liik mandri lõuna- ja idapoolses piirkonnas. See konkreetne liik elab peamiselt Tansaanias, Botswanas, Zimbabwes, Namiibias, Keenias, Lõuna-Aafrikas ja Mosambiigis.

23. Aafrika metsa elevant on väiksem liik, kasvades “vaid” kuni 10 jala pikkuseks ja kaaludes kuni 5 tonni.

(WWF)

Nende kõrvad ei ole nii suured kui Aafrika savannide elevantidel ja on samuti ovaalse kujuga. Samuti on nende kihvad sirgemad ja allapoole suunatud. Nad elavad tihedates troopilistes metsades, mistõttu nende täpset arvu ei saa nii täpselt ja tõhusalt loendada.

Aafrika metsa elevantide faktid ütlevad, et nad elavad tavaliselt tihedates metsades:

Kongo Demokraatlik Vabariik
Gabon, Kamerun
Côte d’Ivoire
Kesk-Aafrika Vabariik
Ghana ja
Libeeria.

24. Aafrika metsanorsud saavutavad suguküpsuse 23-aastaselt.

(AWF)

Nende paljunemiskiirus on kõigist kolmest liigist kõige aeglasem.

Arvestades kaheaastast tiinuseperioodi, võib igasugune populatsiooni vähenemine, mis on põhjustatud salaküttimisest, põõsaslihaga kauplemisest, metsaraiest või loodusvarade kaevandamisest, olla liigi jaoks saatuslik.

Aasia elevandid Faktid

Kuigi ta on palju väiksem kui tema Aafrika sugulane, on Aasia elevant siiski suurim imetajatest Aasia mandril.

25. Aasia elevant võib kasvada kuni 9,8 jalga ja kaaluda kuni 5,5 tonni.

(National Geographic)

Faktid Aasia elevantide kohta näitavad, et Aasia elevandid on suhteliselt väiksemad kui nende Aafrika kolleegid ja nad on liigitatud ohustatud liikideks.

Ebaseaduslik elevandiluuga kauplemine ja elupaikade kadumine metsade raadamise ja põllumajandusliku arengu tõttu on kaks peamist ohtu Aasia elevandipopulatsioonile.

26. Aasia elevandil on kolm alamliiki – India elevant, Sumatra elevant ja Sri Lanka elevant.

(WWF)

India elevantide faktide kohaselt moodustab see alamliik enamuse allesjäänud Aasia elevantidest.

Sri Lanka elevant on kolmest alamliigist füüsiliselt suurim ja kõige tumedama nahaga. Seevastu Sumatra elevant on kolmest alamliigist kõige väiksem.

27. Vaid 7% Tai isastel elevantidel on hambad.

(BLES)

Emasloomadel on, nagu eelnevalt mainitud, punnid. Kogu liigil on ainult üks kere sõrm, mida nad kasutavad esemete ülesvõtmiseks ja liigutamiseks, nagu on kirjas Tai elevantide faktides.

Nende kõrvad on samuti palju väiksemad kui nende Aafrika sugulastel ja nende nahk on siledam.

28. Tais oli 17. sajandil umbes 20 000 sõja jaoks koolitatud elevanti.

(Kultuurireis)

Elevant on Tais kuninglik sümbol ja Tai kuninglik perekond on hoidnud neid tuhandeid aastaid. Lisaks nende auks peetavatel tseremooniatel ja festivalidel osalemisele kasutati neid ka sõdalastena.

Hämmastavad faktid elevantide kohta näitavad, et nende tugevus, suurus, võimsus ja pikaealisus tegid neist lahingus täiusliku relva, aga ka kilbi.

29. Looduses on alles 2400 kuni 2800 Sumatra elevanti.

(WWF, OneKindPlanet)

Väikseim alamliigist, kuid suurim imetajatest Sumatra saarel, on kriitiliselt ohustatud.

Tavaliselt armastavad need elevandid rändada Sumatra ja Borneo metsades. Nad suudavad ronida isegi kuni 300 meetri kõrgusele, nagu selgub Sumatra elevandi faktidest.

Oma suuruse tõttu puuduvad Sumatra elevantidel praktiliselt kõik kiskjad. Kuigi mõnikord kipuvad tiigrid Sumatra elevantide beebidele saaki tegema.

30. Alla 8,2 jala pikkune Borneo kääbusnorsu on maailma väikseim elevant.

(Natural Habitat Adventures)

Nad on osa Sumatra elevantide alamliigist, mis on pärit umbes 300 000 aastat tagasi Sundaia populatsioonist.

Nende elevantide peamine oht on elupaikade kadumine. Borneo kääbusnorsu faktidest selgub, et neid elevante on maailmas alles umbes 1500.

Lisaks sellele on 20% alamliigist vigastatud väiksemate loomade püüdmiseks seatud ebaseaduslike püüniste tõttu.

31. Sri Lanka elevante on maailmas alles vähem kui 4000.

(Animalia)

Suurim kolmest Aasia elevandi alamliigist on samuti väga ohustatud. Looduses on alles 2500-4000 Sri Lanka elevanti.

Sri Lanka elevandi faktide kohaselt levisid alamliigid Sri Lanka metsades. Nüüd seisavad nad silmitsi elupaikade kadumisega kiire raadamise ja linnastumise tõttu.

32. Maailmas on alles vaid 30 valget elevanti.

(Reisikolmnurk, USA Today)

Tai on tuntud kui “valgete elevantide maa”. Sajandeid peeti neid majesteetlikke olendeid kuninga hiilguse märgiks. Need haruldased albiino elevandid ei ole tegelikult valged, vaid pigem roosaka värvusega.

Valge elevandi arvukus on alati olnud väike, kuid liik on väljasuremisele murettekitavalt lähedal. Varem hellitasid neid kuningad ja paljud inimesed uskusid, et nad toovad riigile õnne.

33. Elevandid võivad looduses elada kuni 70 aastat.

(Mom.me)

Elevantide arvudest selgub, et Aafrika elevant elab veidi kauem kui Aasia elevant ja tema keskmine eluiga on 56 aastat.

Seevastu nende Aasia sugulaste keskmine eluiga on vaid 41,7 aastat. Salaküttimine, ebaseaduslik jaht elevandiluu saamiseks, metsade hävitamine ja linnastumine lühendavad nende eluiga.

34. Elefanjoy kaitsealal elavaid elevante mõjutas tõsiselt Covid-19 pandeemia.

(The Guardian)

Kui pandeemia jõudis kohale, läksid paljud riigid, sealhulgas India, rangelt lukku. Kogu maailma elevandipopulatsioon oli mõjutatud, kuid Indias Jaipuris asuva Elefanjoy pühapaiga elevante tabas see rängalt.

Nad ei saanud teha oma igapäevaseid 30-miilisi jalutuskäike, mis on olulised nende jalgade sirutamiseks ja seedimiseks.

Peale selle tajusid elevandid oma hooldajate ja teiste loomade süngeid meeleolusid, mistõttu nad langesid samuti masendusse. See näitab, kui tundlikud need hiiglased on.

Elevantide salaküttimise statistika

Vaatamata 1989. aasta rahvusvahelisele elevandiluu müügikeelule, kütitakse ja salaküttitakse elevante ikka veel nende kihvtide pärast. Musta turu müük on hüppeliselt kasvanud.

Selle tulemusena väheneb nende arvukus, nagu näitab 2020. aasta elevantide salaküttimise statistika.

35. Elevantide salaküttimise määr oli vähenenud rohkem kui 10%-lt 2011. aastal 4%-le 2017. aastal.

(ScienceDaily)

Elevantide salaküttimise faktidest selgub, et salaküttimise määr saavutas haripunkti 2011. aastal. Kuigi need on praegu üsna madalad, on need liigid endiselt ohustatud (eelkõige Aasia elevant) või ohustatud (Aafrika elevant).

36. Viimase kümne aasta jooksul on elevantide arvukus vähenenud 62%.

(Ülemaailmne elevandipäev)

Kui tapmise määrad jätkuvad, näitab 2021. aasta statistika elevantide salaküttimise kohta, et järgmise kümnendi lõpuks võivad elevandid täielikult välja surra.

Elevante kütitakse ja salaküttitakse nende elevandiluu pärast, mille hind Hiinas on aastatel 2010-2014 kolmekordistunud.

37. 2019. aastal hukkus Sri Lankal 361 elevanti.

(BBC)

See on rekordarv alates Sri Lanka iseseisvumisest 1948. aastal. Kahjuks on enamik neist elevantidest tapetud inimeste poolt.

Kuid 2019. aasta elevantide salaküttimise statistika kohaselt on Sri Lankal veel umbes 7500 elevanti.

38. Vaid kolme aastaga on tapetud üle 100 000 Aafrika elevandi.

(National Geographic)

2020. aasta andmed elevandipopulatsiooni kohta näitavad, et ainuüksi 2011. aastal tapsid salaküttide poolt iga 12. elevant. Teadlaste hinnangul on igal aastal 3% elevantide kogupopulatsioonist salaküttimise ohvriks langenud.

Elevandid on oluline liik, sest nad aitavad tasakaalustada teisi liike ökosüsteemis. Nende kaotamine oleks kohutav.

39. Elevantide salaküttimise statistika 2019. aastast näitab, et looduses on jäänud umbes 415 000 Aafrika elevanti.

(WWF)

Mõned Aafrika elevantide taskud on salaküttide eest kaitstud ja laienevad praegu, eriti Lõuna-Aafrikas.

Siiski on elevantide arvukus Kesk- ja mõnes Ida-Aafrikas dramaatiliselt väike. Elevante on jäänud vaevalt üle 400 000 ja see liik on uskumatult haavatav.

40. Maailmas on alles vaid 40 000-50 000 Aasia elevanti.

(WWF)

Elevantide salaküttimise statistika näitab, et Aasia elevantide arvukus on viimase kolme põlvkonna jooksul vähenenud üle 50%.

Nii Aasia kui ka Aafrika elevantide puhul on ühine, et nende arvukus on 19. ja 20. sajandi jooksul oluliselt vähenenud, peamiselt salaküttimise tõttu.

KKK

41. Kui palju elevante sünnib igal aastal?

Praegu tapetakse rohkem elevante kui sünnib.

Pole üllatav, et nende sündimus on nii madal. Nad sünnitavad korraga ainult ühe vasika – kaksikud on võimalikud, kuid äärmiselt haruldased. Lisaks sellele on nende tiinusperiood umbes kaks aastat ja ka tiinuste vahel on 4-6-aastane vahe.

42. Mitu elevanti tapetakse iga päev?

Hinnanguliselt tapetakse iga päev umbes 100 Aafrika elevanti nende elevandiluu, liha ja kehaosade pärast, nii et neid jääb planeedile vaevalt 400 000.

43. Kui palju elevante on veel alles?

Ennustati, et 2020. aastaks on elevandid välja surnud. Siiski on praegu Aasia ja Aafrika looduses umbes 465 000 elevanti.

44. Kui palju elevante tapetakse igal aastal?

Kahjuks näitavad andmed, et igal aastal tapetakse umbes 20 000 Aafrika elevanti.

45. Kui palju Aafrika elevante tapetakse igal aastal?

Viimase kümne aasta jooksul on tapetud üle 64% Aafrika elevantidest. Hinnanguliselt tapetakse igal aastal 8% Aafrika savannide elevantidest ja 1 elevant 12-st kogu liigi elevandist.

46. Kui tark on elevant?

Elevandid on muljetavaldavalt targad. Nad on kasutanud oma läheduses olevaid esemeid, et pühkida putukaid, jõuda toiduni või kraapida end. Samuti on nad tuntud oma surnute leinamise, erinevate keelte eristamise ja inimeste mäletamise poolest.

47. Miks on elevandid nii hämmastavad?

Nad istutavad puid, võitlevad kliimamuutuste vastu (omal moel) ja toetavad teisi liike, väetades maad ja kaevates veekogusid.

48. Miks on elevandid nii erilised?

Lisaks sellele, et elevandid on uskumatult intelligentsed ja emotsionaalsed olendid, aitavad nad ökosüsteemi ja säilitavad bioloogilist mitmekesisust.

49. Mida elevandid kardavad?

See on karikatuurimüüt, et elevandid kardavad hiiri. Tegelikult kardavad nad mesilasi, sest Aafrika mesilased on teadaolevalt äärmiselt agressiivsed.

50. Kas elevandid on inimestele ohtlikud?

Üldiselt ei ole elevandid ohtlikud. Kuid kui isased elevandid jõuavad reproduktiivsesse vanusesse (musth), on nad oma suguhormoonide tõttu äärmiselt ohtlikud nii inimestele kui ka loomadele.

51. Kas elevandid on ohustatud?

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) liigitab Aafrika elevandi ohualdisesse kategooriasse. Seevastu Aasia elevant on ohustatud liik.

52. Milleks kasutatakse elevandi kihvu?

Elevandid kasutavad oma kihvu kaitseks, rünnakuks, kaevamiseks, raskete esemete tõstmiseks, toidu kogumiseks või puukoore riisumiseks, et nad saaksid puudelt süüa, ning samuti kaitsevad nad oma kere.

Kokkuvõte

Loodame, et see pikk nimekiri elevantide faktidest näitas teile, millised majesteetlikud olendid nad on ja miks me peaksime püüdma neid kaitsta nii palju kui võimalik.

Me peame tõstma teadlikkust ja tegema lõpu salaküttimisele ja ebaseaduslikule elevandiluuga kauplemisele. Ehk siis võib selle hämmastava liigi populatsioon suureneda ja peatada väljasuremise.

Allikad

Seotud teemad

kommentaarid

Populaarsed lood

Native Read